Elektronikia, műszaki védelem

 • Vállaljuk bármilyen épület elekronikai védelmének behatolás (riasztó) és tűzjelző rendszerének tervezését, kivitelezését, karbantartását és javítását.
 • Telepítünk bel- és kültéri video megfigyelő, beléptető és  őrjáratellenőrző rendszereket.
 • A technikai rendszerek gyártásában piacvezető nyugati cégek termékeit, berendezéseit használjuk fel a telepítések során (Paradox, DSC, stb.)

Berendezés kezelő felülete

 • Figyelembe vesszük  több mint másfél évtizedes távfelügyeletben szerzett szervíztapasztalatunkat a felszerelendő berendezések ajánlása és kiválasztása során.
 • Igény szerint folyamatosan távfelügyelünk bármilyen kommunikációra alkalmas riasztó rendszert (szolgáltatásunk a más cégek által felszerelt / beépített riasztókra is érvényes).
 • Kommunikációra alkalmatlan rendszerek átalakítását kedvezményesen elvégezzük.

 

A legfontosabb tudnivalók a kamerás megfigyelőrendszerekről:

„Tökéletes biztonsági rendszer nem létezik, de törekedni kell rá.”

Kamerák

Mire jó egy kamerás megfigyelőrendszer?

Sajnos napjainkban mindennapos dolognak számít a betörés, az autólopás, a kereskedelemben vagy termelésben dolgozók elkövette belső lopás.

Mindenhol nem lehetünk ott azért, hogy árgus szemekkel vigyázzuk értékeinket, vállalkozásunkat. Erre nyújt megoldást a digitálisan rögzítő kamerás megfigyelőrendszer.

A digitális rögzítés azt jelenti, hogy nem videoszalagon, hanem egy sokkal fejlettebb rendszeren tárolódnak a rögzített felvételek – kép és hang egyaránt –, így akár pár perc alatt végignézhetjük lakásunk, telephelyünk, üzletünk egy napját. Ugyanezt megtehetjük távolról is az Interneten keresztül, akár egy erre megfelelő mobiltelefon segítségével is. A rendszer hetekre, hónapokra visszamenőleg is tárolhatja a rögzített anyagot.

Milyen megfigyelő rendszerek kaphatóak a piacon, kinek melyikre van szüksége?

 • Kompakt megfigyelő rendszerek
 • PC alapú megfigyelő rendszerek
 • Csúcskategóriás megfigyelő rendszerek
 • IP alapú megfigyelő rendszerek
 • Mini megfigyelő rendszerek

Kompakt megfigyelő rendszerek:

Asztali DVD lejátszó méretű, olcsó, minimális tudású készülékek. Fontos megjegyezni, hogy az alacsony árért cserébe meg kell barátkoznia a gyenge képminőséggel, és a nehézkes kezelhetőséggel annak, aki ilyet választ. Ami elsőre talán vállalható kompromisszumnak tűnik, arról fontos tudnunk, hogy majd pont akkor nem fogunk a révén használható információhoz, bizonyítékként használható felvételhez jutni, mikor baj van. Márpedig biztonsági rendszereket pont ezért vásárolunk!

Leggyakrabban 4-8-16, alacsony felbontású, gyenge fényviszonyok között rosszul teljesítő kamera csatlakoztatható hozzájuk.

Számítógép alapú megfigyelő rendszerek:

E rendszerek ár-teljesítmény viszonya a legjobb, de ezeken belül két kategóriát kell megkülönböztetni.

Az első az egyszerű, hétköznapi számítógépbe szerelt, olcsó digitalizálókártyával működő, gyakran számítástechnikai cégek kínálatában is felbukkanó rendszereké. Ezek az otthoni játéknak, érdekességnek megfelelőek, de a nem szakszerűen kiépített „megfigyelő rendszereké”, többre nem jók. Az ilyenek több okból sem garantálják a biztonságunkat. Gondoljunk csak bele! Ezeknek a rendszereknek évekig a nap 24 órájában tökéletesen kell működni. Ráadásul a velük rögzített anyagok bizonyítékként történő felhasználásával is adódhatnak gondjaink.

A másik kategóriát a kiszolgálók (szerver) minőségét képviselő, számítógép alapú, biztonságtechnikai cégek által gyártott, MABISZ minősített, rendőrségi telepítői engedéllyel kiépített, rendőrségi jegyzőkönyvbe vett rendszerek jelentik. Míg áruk mindössze 20-30 százalékkal magasabb a fentebb említettekénél, a biztonsági értékük, használhatóságuk, megbízhatóságuk azok sokszorosa.

Csúcskategóriás megfigyelő rendszerek:

A Sony, Panasonic, Samsung, Axis professzionális megfigyelő rendszerei. Itt a legjobb a képminőség, legmagasabb a megbízhatóság. Az ilyen rendszereket általában bankoknál, kiemelt biztonsági fokozatú helyeken telepítik. Áruk sokszorosa a számítógép alapú megfigyelő rendszereknek.

IP alapú megfigyelő rendszerek:

Ezeknél a rögzítés nem a kamerák által megfigyelt objektum területén, hanem attól távol történik. Minden kamera magában foglalja a videó-szervert, így a helyszínen telepített központra nincs szükség. Az adatok internetes hálózaton jutnak el egy központhoz. Ez a megoldás kis megfigyelt terület és mindössze néhány (1-3) kamera esetén ajánlott, ezeknél költség-hatékony. Térfigyelő rendszerek esetében gyakran alkalmazzák ezt a megoldást. Nagyon megbízható, de az ára viszont magasabb kategóriát képvisel

Mini megfigyelő rendszerek:

A jól rejthető, alacsony-feszültségről működő rendszereket általában kiépített infrastruktúra nélküli helyeken, ideiglenesen felállított alkalmazásoknál – például egy rendezvényhez kitelepült értékesítési helyen – vagy gépjárművekben alkalmazzák. Mivel felhasználásuk kampányszerű – tehát nincs szükség 365 napon keresztüli, 24 órás működésre – állandó telepítésben történő felhasználásukat nem ajánljuk, hanem olyan esetekben javasoljuk, amelyek megfelelnek a fentebb vázoltaknak.

Hány kamerára van szükségünk?

A rendszerek kialakításakor a  fő kérdés általában a kamerák száma. Ennek meghatározásához döntsük el, hogy mi az, amit részletesen és mi az amit kevésbé részletesen szeretnénk látni. Például egy stadion is bekamerázható egy 90-fokos látószögű csőkamera segítségével, de semmilyen részlet nem vehető ki a képből, így hasznos információhoz nem juthatunk a révén. Egy üzemcsarnok esetében például nem mindegy, hogy a dolgozók mozgását és munkavégzését kívánjuk nyomon követni – ezt hívjuk globál képnek –, vagy arra vagyunk kíváncsiak, hogy az adott gépen pontosan milyen minőségű terméket készít. Az utóbbi esetnél természetesen több kamerára lesz szükségünk.

Ahova mindenképpen ajánlott kamerát felszerelni

Üzletünk, házunk, gyártelepünk, mélygarázsunk esetében törekednünk kell arra, hogy a bejáratokat-kijáratokat lehetőleg közeli képet adó kamerával figyeljük. Ajánlott, hogy az ezeken a pontokon áthaladók arca a képtartalom 15-20 százalékát kitöltse. Mikor az arcát rögzítettük, onnantól elegendő globál kamerákkal figyelni a mozgását. Sokan esnek abba a hibába, hogy sok kamerát helyeznek el, de közeli képen sehol sem látjuk a megfigyelt személyek arcát. A tettenérés bizonyíték nélkül sajnos keveset ér.

Színes, fekete-fehér vagy infrakamerát használjunk?

A legfontosabb tudnivaló az, hogy a fekete-fehér kamerának nagyságrendekkel kevesebb fényre van szüksége a jó minőségű kép előállításához, mint a színesnek. Míg a színes kamerának 1 Lux körüli fényre van szüksége, addig a fekete-fehérnek 0,01 Lux-ra. Ez nagyságrendben azt jelenti, hogy a színes kamerának legalább két izzólámpa fénye kell, míg a fekete-fehér egy gyertya, vagy az utcáról beszűrődő közvilágítás fényénél is működőképes. Színes kamerát csak a folyamatosan megvilágított helyekre tervezzünk. Például üzletházakba, mozgásérzékelős reflektorhoz közeli helyekre. Napjainkban a színes kameránál nem sokkal drágább infravetővel felszerelt úgynevezett day/night (nappali/éjszakai) kamerák igen elterjedtek. Ezek a fény mennyiségétől függően működnek színes, fekete-fehér, vagy infra tartományban.

Kockázatos vezeték nélküli kamerákat használni?

Ismételnénk a mottónkat, miszerint: „tökéletes biztonsági rendszer nem létezik, de törekedni kell rá.” A vezeték nélküli, mikrohullámú adatátvitel működési biztonsága nem százszázalékos, hiszen mint minden rádióadás, szándékosan, de valamilyen véletlenül fellépő okból zavarható.

Biztonsági rendszer esetében, a minél alacsonyabb működési kockázatra kell törekedni, így az ilyeneket tanácsos kerülni, és csak akkor használni, ha más megoldás nincs. Természetesen léteznek professzionális, megbízható mikrohullámú eszközök melyekkel rálátás esetén akár 20-30 km távolság is áthidalható és az adatok a számítógép alapú rendszerekhez eljuttathatóak.

Hogyan érhetjük el távolról, akár másik földrészről is megfigyelőrendszerünket?

Számítógép alapú rendszerek esetében egyszerűen egy Internetböngésző elindításával meg kell adni a megfelelő címet, majd az azonosítás után bepillanthatunk házunkba, irodánkba, telephelyünkre vagy éppen a mélygarázsban parkoló autónkra is ránézhetünk. A pillanatnyi, valós idejű „élőképen” kívül a tárolt felvételeket is visszanézhetjük.

Hova nem szabad kamerát telepíteni?

Üzletünkben, irodánkban, üzemünkben a szociális helyiségekbe, öltözőbe, zuhanyzóba, étkezőbe (?) törvény tiltja a kamerák telepítését.

Kiktől, hogyan vásároljunk kamerás megfigyelő-rendszert?

Műszaki üzletek több helyen kecsegtetnek minket olcsó megfigyelő-rendszerekkel. Vigyázzunk! Ezeket nem szakértők építik össze és telepítik. Működésük nem hosszútávra szánt és nem üzembiztos. Áruk a biztonságtechnikai cégek által forgalmazott termékeknél mindössze 20-30 százalékkal alacsonyabb, de használati értékük erősen megkérdőjelezhető.

Egy kamerás megfigyelőrendszer kivált egy riasztórendszert?

Semmiképp sem, de remekül kiegészíti azt. A legegyszerűbb rendszerünk is alkalmas arra, hogy beállítástól függően riasszon akkor, ha valamelyik kamerája valamilyen változást észlel a rögzített képben. Viszont ahhoz nagyon komoly mesterséges intelligencia kellene, hogy a változások között különbséget tudjon tenni, hogy megkülönböztesse az ablakon bemászó betörőt az utcáról bevilágító autóreflektortól. Már most alkalmas a rendszer arra, hogy például forgalmat számláljon egy beléptető kapunál, vagy arra, hogy figyeljen egy üzlet polcán egy tárgyat, amit ha elmozdítanak, akkor riaszt. De ahhoz, hogy kiváltson egy riasztót, arra még nem alkalmas – majd talán pár éven belül.

Mitől válik a rögzített anyag bizonyítékká?

A komoly, számítógép alapú, digitális rendszerek úgynevezett digitális vízjellel látják el a felvételt. Ez arra jó, hogy azonnal egyértelművé teszi egy felvételről, hogyha ahhoz hozzányúltak, hogyha annak a folyamatosságát megszakították, ha azt szerkesztették. Az ezzel ellátott felvételeket a rendőrség, vagy a bíróság azonnal elfogadja bizonyítékként.

Mire van jogunk üzlettulajdonosként, vagy mint háztulajdonos?

Nagyon röviden és nagyon pongyolán fogalmazva: magánterületen belül gyakorlatilag mindenki azt rögzít és úgy, ahogy ő akar. Persze itt nagyon fontos, hogy a magánterület nem azt jelenti, hogy a szobaablakból felvehetőek a járókelők az utcán. Egy üzletben, üzemben, ipari területen viszont a munkáltatónak alá kell íratnia egy nyilatkozatot a munkavállalókkal arról, hogy tudomásul veszik, hogy a területen megfigyelőrendszer működik. A rendszer telepítése előtt, a tervezési fázisban ezt a kérdést mindenképp tisztázni kell a biztonságtechnikai céggel!

Milyen pluszt kapunk egy megbízható biztonságtechnikai cégtől?

 • A megegyezés tárgyát képező tartamú helyszíni garanciát
 • Jegyzőkönyv készül a rendszer telepítéséről
 • Hatósági telepítői engedéllyel rendelkező szerelők telepítik a rendszert
 • Rendszereik MABISZ minősítéssel rendelkeznek

A beruházás előtt mindenképp győződjünk meg a rendszer képminőségéről, használhatóságáról! A legtöbb biztonságtechnikai cégnél lehetőségünk van kipróbálni személyesen a nekünk kínált rendszert. Ez nagyon fontos, hiszen egy négykamerás és egy négykamerás rendszer között óriási minőségbeli különbség lehet. Az olcsó, de gyenge minőségű képet rögzítő rendszer sajnos semmit sem ér. Mindig gondoljunk arra, hogy a jó képminőség akkor lesz kifizetődő, amikor valami baj történik, mikor egy üzleti lopásnál egy személyről felismerhető képet kellene átadnunk a hatóságnak, vagy ha egy rendszám leolvasása nagy fontossággal bírna. Az elrettentő erő fontos, de a rendszer az első problémánál fog levizsgázni, mikor értékelhető adatot kell kinyernünk belőle.