Civil Körözési Rendszer

www.ckr.hu

Mi is az a CKR

CKR - Civil Körözési Rendszer nyitóoldal

Többségünkkel megtörtént már, hogy elveszítettünk egy számunkra fontos dolgot, sokan váltunk már lopás vagy rablás áldozatává, esetleg nyoma veszett egy olyan személynek, vagy kis házi kedvencnek, aki közel áll a szívünkhöz. Mi sem természetesebb annál, hogy ilyenkor igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni az értékünk felkutatása és visszaszerzése érdekében.

A Civil Körözési Rendszer (CKR) ezekben az esetekben nyújt segítséget azzal, hogy a közösség erejét használva kapcsolatot teremt az értéküket kereső és az azt megtaláló, vagy felkutató felek között.

A  rendszer egy olyan egyedülálló internetes alkalmazás, ahol a felhasználók ingyenesen, egyetlen oldalt használva kereshetik és találhatják meg eltűnt hozzátartozóikat, házi kedvenceiket, illetve ellopott, elhagyott értékeiket.

Feltölthetik és megoszthatják, ha becsapták, megkárosították őket.

Ellenőrizhetik, hogy az általuk megvásárolni kívánt dolgot nem keresi-e valaki más, valamint az oldalon közzétehetik, ha találtak valamit.

A CKR küldetése, hogy felhasználóinak és partnereinek tudását összehozva segítsen a bűncselekmények megelőzésében, valamint a tettesek és az eltulajdonított értékek megtalálásában.

Emellett célja az is, hogy a bajbajutottaknak a legszélesebb körben ajánljon szakértői segítséget.
Meggyőződése továbbá, hogy a rendszer által nyújtott szolgáltatások nagyban növelik az eltűnt személyek és kisállatok, valamint elvesztett tárgyak felkutatásának eredményességét, a tanulságos események közzététele pedig segítséget nyújt embertársainknak a hasonló esetek elkerüléséhez.

CKR - Civil Körözési Rendszer főoldal

Vegyük tehát sorra, hogy kinek és milyen módon nyújt segítséget a CKR:

Ha eltűnt egy számunkra fontos személy - például gyermekünk vagy idős, magáról gondoskodni képtelen hozzátartozónk - bejelenthetjük és un. körözést adhatunk ki a rendszerben, mely azokhoz az emberekhez is eljut (pl.: kórházak, szociális segítők, szórakozóhelyek személyzetei), akik megtalálhatják őt vagy információval rendelkezhetnek a hollétéről.

Ha háziállatunk elkóborolt, vagy ellopták, szintén körözhetjük a CKR segítségével. A rendszerhez már jelenleg is számos  olyan szakmai segítő – (állatmenhely, állatorvos, stb.) csatlakozott, akik segítséget nyújtanak kedvencünk felkutatásában.

Ha értékeinket ellopják, vagy elrabolják, a Civil Körözési Rendszerhez csatlakozó speciális segítő hálózaton keresztül kiadott körözések akár azonnal eljutnak az ország teljes területén azon partnereihez, akik információval rendelkezhetnek az eltulajdonított dolgokról, vagy más módon segíthetnek a felkutatásban.

Körözést adhatunk ki a rendszerben azokban az esetekben is, ha elvesztettünk valamilyen számunkra fontos dolgot (kulcscsomót, iratokat, rendszámtáblát, stb.), vagy éppen olyasmit találunk meg, amit más veszített el és segíteni szeretnénk abban, hogy visszakerüljön a tulajdonosához.

Ha valaki egy cselekmény – zaklatás, csalás, állatkínzás, közlekedési baleset, vagy más jogsértés – ismeretlen elkövetőjét szeretné felkutatni, ezt is megteheti az oldal nyilvánosságának segítségével.

A közösség erejét felhasználva lehetőséget ad arra is, hogy a tanulságos esetek megosztásával segítsünk egymásnak a baj megelőzésében, vagy ha az már megtörtént, akkor a kár enyhítésében.

Ha értékeinket ellopják, jó ha rendelkezünk  róluk a kereséshez szükséges információval.
Ebben segít az "Érték / infó trezor", ahol a rendőrségi bejelentéshez és a civil körözés indításához szükséges egyedi azonosítókat (pl. mobiltelefon, laptop) és fényképeket (pl. ékszerek, festmények) biztonságos helyen, rendszerezve tárolhatjuk. A trezor nyitása után már csak a jelszót kell biztonságos helyen őriznie, mivel azt csak Ön tudhatja és az utólagos kiadására nincs lehetőség a rendszer teljes biztonsága érdekében. Ugyanitt elmentheti szerettei és háziállatai fényképét és adatait arra az esetre, ha kerestetni kellene őket.

Megtalálói jutalom felajánlásával növelheti annak esélyét, hogy értékei visszakerüljenek Önhöz.

Lehetősége van arra is, hogy a CKR-ben kiemelt körözést indítson, így az Ön keresése az oldalon az elsők közé kerül.

„Fürkész” szolgáltatással automatikus keresést állíthat be az elveszett, vagy ellopott háziállataira és értéktárgyaira az interneten. A Fürkész folyamatos keresést végez az Ön által beállított keresőszavakkal a megadott webes területeken, így sokkal nagyobb az esély a megtalálásra!

A Civil Körözési Rendszer  arra törekszik, hogy használói számára az országban mindenhol teljes körű segítséget nyújtson. A „Van segítség!” alkalmazás megyénként, és témánként ajánlja a CKR partnereit, akik szakmai segítséget nyújtanak. Itt megtalálhatóak például vagyonvédelmi cégek, nyomozók, ügyvédek, állatorvosok, állatmenhelyek, áldozatsegítők és pszichiáterek elérhetősége is.

Folyamatosan fejlesztik a hálózatot olyan  felvásárlókkal, akiknél adataik szerint gyakran próbálhatnak meg lopott tárgyakat értékesíteni. Ebbe a körbe tartoznak például az ékszerészek, bizományi boltok, használt-autó kereskedők és a színesfém felvásárlók.

Egyedülálló szolgáltatásuk, az „S.O.S. értesítés” funkció segítségével a felhasználók  azonnal értesülnek egy-egy új körözésről, így nagyban növelik a megtalálás esélyét.
Ehhez a szolgáltatáshoz érdemes nyomravezetői jutalmat is társítani a körözés indításakor.

A CKR szakértői tanácsadó csoportja,akár levélben, akár telefonon szintén  ingyenesen áll a bajbajutottak rendelkezésére, mint egyfajta ’károsult ambulancia’.

Az oldalhoz tartozó blogban rendszeresen elemzik a közérdeklődésre számot tartó aktuális bűnügyi híreket és áldozatvédelmi ,bűnmegelőzési tanácsokkal látják el az oldal látogatóit.

www.ckr.hu